Sziasztok!

A mai bejegyzésemet az egyik diákunknak szánom, B.Gábornak :)

Szóval, ahogy a cím is mutatja a mai téma a foci VB-n keresztül a Dél-Afrikai köztársaság.

Jelentős esemény az, amelyre a Dél-Afrikai Köztársaság vezetői vállalkoztak, nem titkolt szándékkal, hogy megismertessék a világgal országukat, annak szépségeit, történelmét és jelenét. Ennek érdekében a világ talán legnézettebb sportjának, a labdarúgás négyévente rendezett nagy seregszemléjének megrendezésére vállalkoztak. Az ország a valószínűleg színvonalas meccseken kívül rengeteg látnivalóval vár mindenkit, aki rászánja a pénzt és az időt az utazásra.

Három jelentősebb kikötőváros Cape Town (Fokváros), Port Elizabeth(Nelson Mandela Öbölként ismerik újabban), és Durban, valamint az ország belső felföldje területén Bloemfontein(Mangaung), Johannesburg, Rustenburg, Pretoria(Tshwane), Polokwane és Nelspruit várja az érdeklődőket.

Mit is lehetne elmondani erről az országról, amit alig páran ismernek személyesen, bár igaz, sok-sok útleírás segít, és a népszerű turisztikai filmek is kellő információkkal tájékoztatják az érdeklődőket. Nézzük:

A három kikötőváros nagyon komolyan kiépült ipari-kereskedelmi és kulturális központ, hatalmas forgalommal, telve benne mindazzal, amit egy pár évszázad alatt felhalmozott a sok-nemzetiségű nemzet, a gyarmatosítók, a bevándorlók népe.

Nagyon fontos, hogy az ország szinte bármely területén járunk, gazdag állat és növényvilág vesz körül bennünket, melyre lakóik nagyon büszkék, és lépten-nyomon állat és növényparkokat létesítenek, nem is beszélve a jelentősebb Nemzeti parkokról, melyek sokszor a nagyvárosok közvetlen szomszédságában, alig 1 óra utazással megközelíthetőek, rendszeres turistajáratokkal.

Johannesburg

A köztársaság legnagyobb városa, méltán sorolják a világ legnagyobb városai közé. Ipari és kereskedelmi központ, nem véletlenül, hiszen a várost az „Arany városa”-ként is emlegetik, melyre fejlődését alapozta, nem véletlenül tekintenek rá úgy, mint egész fekete-Afrika legnagyobb gazdasági hatalmára.

A hatalmas város nem cáfol rá azonban arra a hagyományra, amit az idetelepülő változatos népesség hozott létre az országba. Mi ez a hagyomány? A természet szépségeinek szeretete, megőrzése, amelyben az ország bővelkedik, éppen ezért több mint 2000 park tarkítja a várost, mely hatalmas területen helyezkedik el, számos elővárossal.

Sajnálatos módon elhíresült úgy is, mint az Apharteid rendszer szimbóluma, a közeli Soweto nyomornegyedeiben élő tömegekről is. Sajnálatos módon a kettősség mind a mai napig fenn-áll, a leggazdagabb város árnyékában ott a nyomor, a betelepülő hajléktalan, csavargó, sokszor bűnöző életmódra kényszerült helybéliekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város közbiztonságára fokozottan igyekeznek felügyelni, de érdemes nagy óvatossággal közlekedni, kerülni a lepusztult negyedeket, helyette inkább a turisták által tömegesen látogatott, szépen kiépített és őrzött városrészeket megtekinteni. Sajnálatos módon az erőszakos-útonálló típusú rablások száma magas. Érdemes e célból egy olyan pénztárcát tartani magunknál, amiben egy csekélyebb összeg található egy lejárt bankkártyával, amit szükség esetén vonakodás nélkül adjunk át!

Mindig figyeljünk arra, hogy a bekamerázott területeken mozogjunk, hiszen itt a biztonság fokozottabb.

A nemzetek változatossága itt is tetten érhető, a kínai, maláj, indiai, európai bevándorlók sokasága közel ugyanazt a képet hozza elénk, mint a többi nagyvárosban.

A közlekedési lehetőségek kiválóak, a város nemzetközi repülőtere, busz és vasúthálózata kitűnő. A környéken szervezett utakon lehet csatangolni, felfedezve Afrika belsejét.

(http://www.utazona.hu/magazin/aktualis/FociVB_DelAfrika.htm - itt megtaláljátok a teljes cikket, nagyon jó és benne van minden, ami érdekes és fontos lehet!)

Mi is az Apartheid rendszer?

Az apartheid a faji elkülönítés politikája, amelyet a Dél-Afrikai unióban, illetve utódállamában, a Dél-Afrikai köztársaságban 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség.

Az országban az élet minden területén – gazdaságban, politikában, kultúrában – az apartheid, azaz a faji megkülönböztetés érvényesült. Minden terület a fehérek kezében összpontosult. Új törvényeket hoztak a 40-es évektől, amelyek a feketéket háttérbe szorították. Ez a rendszer azonban a 1990-es évek elején összeomlott, több száz törvényt hatályon kívül helyeztek és 1994-ben már a fekete lakosság is részt vehetett a választásokon, amelyen Nelson Mandela lett a Dél-afrikai Köztársaság első demokratikusan megválasztott elnöke.

  • Az angol telepesek, mikor elfoglalták az országot, faji megkülönböztetést, búr szóval apartheidet alkalmaztak. A lakosságot két részre osztották, a fehérekre, akik a lakosság kb. 10%-át és a nem-fehérekre, akik kb. a 90%-át tették ki.
  • A buszokon, ha az alsó részen ki volt írva, hogy „Only White”, akkor nem ülhetett le oda nem-fehér, tehát neki gyalogolnia kellett. Külön parkokat hoztak létre a feketéknek és a fehéreknek, de voltak közös parkok is, ahol meg volt szabva padonként, hogy milyen etnikum ülhet rá. Egyes utcák csak fehérek részére voltak fenntartva.
  • A fehérek kezében volt a gazdasági és a politikai hatalom.
  • A feketék bantusztánok révén külön lakónegyedekbe tömörültek, és a bantusztánból kilépni csak engedéllyel volt szabad. Így a feketék idegennek számítottak a saját hazájukban. Kilépőt csak akkor kaphattak, ha egy másik bantusztánban, vagy egy mezőgazdasági területen dolgoztak.
  • Akárcsak az indiai kasztrendszerben, itt is szokásos volt, hogy ha egy fehér megvert egy helyi lakost, az utóbbi nem üthetett vissza, különben bíróság elé került.

 

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Apartheid)

És végezetül egy kis videó:

https://www.youtube.com/watch?v=1ynw6YPT9oM&feature=related

Are you looking forward to it?:)

Timi

Címkék: afrika foci vb angol világbajnokság south dél pretoria africa apartheid

A bejegyzés trackback címe:

https://uptown.blog.hu/api/trackback/id/tr642061002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása