.language bits.

 2010.11.22. 20:34

A Föld leggyakrabban használt nyelve


Az angol nyelv jelenleg egyike a Föld leggyakrabban használt nyelveinek. A teljes Oxford-szótár nem kevesebb, mint 23 kötetet tesz ki, és több mint félmillió szót tartalmaz. Shakespeare harmincezres szókincset használt (ennek egy része saját szóalkotás), ez kétszerese annak, amivel egy mai művelt angol ember dicsekedhet. Az angolok többsége úgy nyolcezer szónál tart.

Az angol nyelv mára olyan szerepet tölt be a világkommunikációban, mint a Microsoft a számítástechnikában: egyszerűen nélkülözhetetlen lett. Egymilliárd ember használja, az Interneten 80 százalékos az elterjedése, a világ levelezésének pedig 75 százaléka ezen a nyelven zajlik. Percenként legalább 200 millió kínai kezd angolul tanulni. Indiában több embernek az anyanyelve az angol, mint Angliában.

 

La France



Egyetlen más nemzet sem harcol ennyire nyelvének megőrzéséért. Az egész francia akadémia fáradhatatlanul azon munkálkodik, hogy a nyelv tisztaságát megőrizze. Gondosan megvizsgálnak minden szót, és az új szavakat, vadhajtásokat, amelyek valahogyan belekerültek, könyörtelenül kigyomlálják.

A francia nyelv a világnak teljességgel nélkülözhetetlen kincseket hagyott örökül. Milyen volna románcunk tête-à-tête (négyszemközt) nélkül, vagy rendezvous-nk (randevú, légyott) a megfelelő ambiance (hangulat) nélkül, egy kis frisson (borzongás), csöppnyi badinage (huncutkodás) némi nuance (árnyalat, eltérés) és némi risquée repart (merész replika) nélkül?

 

A lényegretörő orosz



Az orosz nyelv a legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező szláv nyelv (kb. 145 millió anyanyelvi beszélő), ennélfogva világnyelv. Az orosz tömör, kifejező, csodálatos nyelv. Azok a kis töltelékszavak, amelyekkel más nyelv telezsúfolja a mondanivalóját, az oroszban ismeretlenek.

Az orosz nyelv roppant találékony és rugalmas, tele van szójátékokkal, sziporkákkal, más nyelvekből átvett jövevényszavakkal. Az orosz nyelv adta a világnak a szputnyik (eredetileg "útitárs"), a kozmonauta ("űrhajós") és az intelligentsia ("értelmiség") szavakat.

 

A névtelek utcák földje



Állítólag japánul a legnehezebb megtanulni a világon. Ez valószínűleg magukra a japánokra is mérhetetlen szenvedést ró. Ahhoz, hogy folyékonyan írhassunk és olvashassunk japánul, ismernünk kell a használt kínai jeleket (kanji), (minimum 2000-et, művelt japánok 5000 vagy akár 8000 jelet is ismernek), továbbá két fonetikus japán ábécét (a hiragana-t és a katakana-t).

A 19. századi keresztény misszionáriusok meggyőződése szerint a japán nyelvet az ördög hozta létre, azért, hogy megakadályozhassa őket munkájukban. A mai nyelvtanulók talán már nem hisznek az ördögben, de érezni biztos ugyanazt érzik, mint szegény hittérítők.

 

A nyelv, amit énekelnek



Több különböző kínai nyelv létezik, de mind rokonságban áll egymással, még ha beszélői nem értenek is egymás szavából semmit. Mind tonális nyelv, azaz inkább éneklik, mint beszélik. Ennélfogva a kínai a világ legmuzikálisabb népe.

A kínaiak elmulasztották saját ábécéjük feltalálását, és egy szörnyen nehezen elsajátítható írásrendszert vettek nyakukba. Kész csoda, hogy nem adták föl és kezdtek valami másba. Több mint 50 ezer kínai írásjelet ismerünk, és ahogy telik az idő, ez a szám csak növekedni fog. Rejtélyesek. Megtanulhatatlanok. Csábítóak. Kábítóak. Csodásak. Az írás-olvasás elsajátításához felhasznált szellemi erőbefektetés félelmetes, de az biztos, hogy edzi a memóriát. Láttál már kínai embert telefonszámot felírni? Ugye nem? Persze, első hallásra megjegyzik.

A Föld egyik legnehezebb nyelve


A magyar hihetetlenül gazdag és változatos finnugor nyelv. A technikai és társadalmi újításokkal az angolszász világ folyamatosan támadja a magyar nyelv integritását. Cserébe a magyarok is adtak ezt-azt saját szókincsükből az angol nyelvnek. A magyarországi Kocs községben gyártott népszerű fogat nevéből származik az angol coach szó. A dolman kifejezés is a magyar huszárok egyenruhájának felső részéről, a dolmányról kapta a nevét az angolban. No és ne feledjük huszár (angolul hussar) szavunkat sem, amely a hozzá kapcsolódó délceg, vitézi asszociációkkal együtt szintén a magyar nyelvből származott oda.

A magyar nyelv szókincse bizonyos területeken még változatosabb, mint a szintén híresen gazdag angol. A magyar nyelv nehézsége némileg megnehezíti a külföldiek életét, különösen ha megszólításra kerül sor. Persze aki veszi a fáradságot, és megpróbál magyarul beszélni, annak általában megbocsátják a hibákat. Az ilyen erőfeszítés mégiscsak tiszteletre méltó.

 

 (source: "Mért nem bírjuk...." könyvsorozat)

Címkék: magyar francia nyelvtanulás orosz japán online angol nyelv kínai nyelvtörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://uptown.blog.hu/api/trackback/id/tr272466434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása