.elköltöztünk.

 2011.08.31. 15:12

Sziasztok!

A blogom nyár elején elköltözött ide:

http://uptownnyelviskola.com/?page_id=11

 

See you guys there!:)

Ti hogy mondanátok a túró rudit angolul?

 

This is the question of the year..

Az ötleteket ide várom: http://www.facebook.com/topic.php?uid=155848911095405&topic=252

 

Nagyon kíváncsi vagyok!!!!!!!! :)

Kis karácsony, nagy karácsony

 2010.12.23. 19:58

Kellemes bejgliben, alkoholban, finom ételekben, szuper ajándékokban, vidámságban, pihenésben gazdag ünnepeket kívánunk ezzel a kedves kis videóval:

 

 

Katt ide a videóért!

Christmas is coming...

 2010.12.06. 22:28

Nincs még ötleted, hogy mit ajándékozz karácsonyra?

 

Címkék: nyelvtanulás karácsony ajándék utalvány

A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét nyílt napot tartunk 2010. 12. 23-án csütörtökön (10:00-16:00) a nyelviskolában!

Ingyenes szintfelmérés, próba nyelvvizsgáztatás és próbaórák! Bejelentkezés szükséges!

Ha szeretnéd tudni, felmérni, hogy kellő nyelvtudással rendelkezel-e, hogy van-e még hiányosságod, ha igen akkor mi az, és arra is kíváncsi vagy, hogy mit tegyél ennek pótlására.

Gyere el, ha múltkor lemaradtál!
Tel: +3630 978 33 28
E-mail: info@uptownnyelviskola.com

The latest online English lesson

 2010.11.25. 16:46

Gábor és Melinda kérésére elkészült az új angol nyelvleckém :) Check it out & enjoy!

 

Miről szeretnétek hallani a következő videóban? Ötletek?:)

Címkék: nyelvtanulás tutorial ingyenes online angol english to nyelvtan have nyelvlecke like got igeidők lessons used

.language bits.

 2010.11.22. 20:34

A Föld leggyakrabban használt nyelve


Az angol nyelv jelenleg egyike a Föld leggyakrabban használt nyelveinek. A teljes Oxford-szótár nem kevesebb, mint 23 kötetet tesz ki, és több mint félmillió szót tartalmaz. Shakespeare harmincezres szókincset használt (ennek egy része saját szóalkotás), ez kétszerese annak, amivel egy mai művelt angol ember dicsekedhet. Az angolok többsége úgy nyolcezer szónál tart.

Az angol nyelv mára olyan szerepet tölt be a világkommunikációban, mint a Microsoft a számítástechnikában: egyszerűen nélkülözhetetlen lett. Egymilliárd ember használja, az Interneten 80 százalékos az elterjedése, a világ levelezésének pedig 75 százaléka ezen a nyelven zajlik. Percenként legalább 200 millió kínai kezd angolul tanulni. Indiában több embernek az anyanyelve az angol, mint Angliában.

 

La FranceEgyetlen más nemzet sem harcol ennyire nyelvének megőrzéséért. Az egész francia akadémia fáradhatatlanul azon munkálkodik, hogy a nyelv tisztaságát megőrizze. Gondosan megvizsgálnak minden szót, és az új szavakat, vadhajtásokat, amelyek valahogyan belekerültek, könyörtelenül kigyomlálják.

A francia nyelv a világnak teljességgel nélkülözhetetlen kincseket hagyott örökül. Milyen volna románcunk tête-à-tête (négyszemközt) nélkül, vagy rendezvous-nk (randevú, légyott) a megfelelő ambiance (hangulat) nélkül, egy kis frisson (borzongás), csöppnyi badinage (huncutkodás) némi nuance (árnyalat, eltérés) és némi risquée repart (merész replika) nélkül?

 

A lényegretörő oroszAz orosz nyelv a legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező szláv nyelv (kb. 145 millió anyanyelvi beszélő), ennélfogva világnyelv. Az orosz tömör, kifejező, csodálatos nyelv. Azok a kis töltelékszavak, amelyekkel más nyelv telezsúfolja a mondanivalóját, az oroszban ismeretlenek.

Az orosz nyelv roppant találékony és rugalmas, tele van szójátékokkal, sziporkákkal, más nyelvekből átvett jövevényszavakkal. Az orosz nyelv adta a világnak a szputnyik (eredetileg "útitárs"), a kozmonauta ("űrhajós") és az intelligentsia ("értelmiség") szavakat.

 

A névtelek utcák földjeÁllítólag japánul a legnehezebb megtanulni a világon. Ez valószínűleg magukra a japánokra is mérhetetlen szenvedést ró. Ahhoz, hogy folyékonyan írhassunk és olvashassunk japánul, ismernünk kell a használt kínai jeleket (kanji), (minimum 2000-et, művelt japánok 5000 vagy akár 8000 jelet is ismernek), továbbá két fonetikus japán ábécét (a hiragana-t és a katakana-t).

A 19. századi keresztény misszionáriusok meggyőződése szerint a japán nyelvet az ördög hozta létre, azért, hogy megakadályozhassa őket munkájukban. A mai nyelvtanulók talán már nem hisznek az ördögben, de érezni biztos ugyanazt érzik, mint szegény hittérítők.

 

A nyelv, amit énekelnekTöbb különböző kínai nyelv létezik, de mind rokonságban áll egymással, még ha beszélői nem értenek is egymás szavából semmit. Mind tonális nyelv, azaz inkább éneklik, mint beszélik. Ennélfogva a kínai a világ legmuzikálisabb népe.

A kínaiak elmulasztották saját ábécéjük feltalálását, és egy szörnyen nehezen elsajátítható írásrendszert vettek nyakukba. Kész csoda, hogy nem adták föl és kezdtek valami másba. Több mint 50 ezer kínai írásjelet ismerünk, és ahogy telik az idő, ez a szám csak növekedni fog. Rejtélyesek. Megtanulhatatlanok. Csábítóak. Kábítóak. Csodásak. Az írás-olvasás elsajátításához felhasznált szellemi erőbefektetés félelmetes, de az biztos, hogy edzi a memóriát. Láttál már kínai embert telefonszámot felírni? Ugye nem? Persze, első hallásra megjegyzik.

A Föld egyik legnehezebb nyelve


A magyar hihetetlenül gazdag és változatos finnugor nyelv. A technikai és társadalmi újításokkal az angolszász világ folyamatosan támadja a magyar nyelv integritását. Cserébe a magyarok is adtak ezt-azt saját szókincsükből az angol nyelvnek. A magyarországi Kocs községben gyártott népszerű fogat nevéből származik az angol coach szó. A dolman kifejezés is a magyar huszárok egyenruhájának felső részéről, a dolmányról kapta a nevét az angolban. No és ne feledjük huszár (angolul hussar) szavunkat sem, amely a hozzá kapcsolódó délceg, vitézi asszociációkkal együtt szintén a magyar nyelvből származott oda.

A magyar nyelv szókincse bizonyos területeken még változatosabb, mint a szintén híresen gazdag angol. A magyar nyelv nehézsége némileg megnehezíti a külföldiek életét, különösen ha megszólításra kerül sor. Persze aki veszi a fáradságot, és megpróbál magyarul beszélni, annak általában megbocsátják a hibákat. Az ilyen erőfeszítés mégiscsak tiszteletre méltó.

 

 (source: "Mért nem bírjuk...." könyvsorozat)

Címkék: magyar francia nyelvtanulás orosz japán online angol nyelv kínai nyelvtörténet

How much money have you got? Huh?

 2010.11.16. 17:39

I haven't got much money...

 


Címkék: nyelvtanulás tutorial ingyenes online angol english nyelvtan have nyelvlecke like got igeidők lessons would

Heather Carreiro

 

blogger nyelvészhallgató korában olyan angol szavakat gyűjtött szótárakból, melyek ma már nem használatosak. Ezek közül húszat ítélt feltámasztásra érdemesnek.

 
 

Természetes dolog, hogy bizonyos szavak idővel kiszorulnak a használatból. Ennek időnként az az oka, hogy a szavak által jelölt tárgyak, jelenségek, fogalmak tűnnek el. Máskor hasonló jelentésű szavak szorítják ki egymást. Heather Carreiro szerint az alábbi angol szavakat ma is könnyen bele lehetne szőni a társalgásba, és feltámasztani őket.

Újraéleszthetők-e a szavak?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 1. to jargogle 'összekever, összekuszál'
 2. to deliciate 'élvez, tobzódik valaminek az élvezetében'
 3. to corrade 'összekapar, klönböző helyekről összeszed, összegyűjt'
 4. to kench 'hangosan nevet'
 5. ludibrious 'megtréfálható, gúnyolható; alkalmas arra, hogy gúny tárgya legyen'
 6. sanguinolency 'a vérontás szeretete, a vérontás iránti vágy'
 7. jollux 'kövér ember' (18. századi szlengszó)
 8. malagrugrous 'komor, lehangoló'
 9. to brabble 'apróságokon vitatkozik, civakodik (hangosan)'
 10. to freck 'siet, fürgén mozog'
 11. brannigan 'ivászat, tivornya'
 12. perissology 'fecsegés, túlzott bőszavúság'
 13. quagswagging 'rázkódás'
 14. hoddypeak 'hülye, ostoba, korlátolt'
 15. bibesy 'ivás iránti vágy, erős alkoholszomj'
 16. scriptitation 'állandó, folyamatos írás'
 17. widdendream 'mentális zavar, összezavarodottság'
 18. yemeles 'figyelmetlen, óvatlan, nemtörődöm'
 19. twitter-light 'alkony'
 20. illecebrous 'csábító, vonzó'

Ha megfigyeljük, a szavak többsége olyan, amelyhez könnyen köthetünk valamilyen érzelmi töltetet. Ráadásul szinte minden esetben van ma használatos jelentésbeli megfelelőjük: ez szinte automatikusan kiváltja belőlünk azt az érzést, hogy a szónak valamilyen sajátos jelentésárnyalatot, például hangulati töbletet kell kifejeznie.

Életet lehelni a szavakba

Ezt erősíti, hogy a szavak egy része eleve hangutánzónak tűnik (to jargole, to kench, to brabble, to freck, quagswagging), vagy egyszerűen szokatlan hangszerkezető (yemeles). Szintén nagy számban fordulnak elő olyan szavak, melyeknek töve latin eredetű (to deliciate, to corrade, ludibrious, malagrugrous, perissology, bibesy, scriptitation, illecebrous), s így alkalmasak arra, hogy magasztosabb dolgokat fejezzenek ki, vagy éppen gúnyosan használjuk őket, kevéssé magasztos dolgok jelölésére. E szavak töve más szavakban is előfordul, ezért jelentésük nagyjából behatárolható). Sajátos kivétel a jollux, amelyet Carriero eufemizmusként, semleges stílusértékűként ajánl a sértő fat megkérülésére.

Érdekesség, hogy a három összetett szó közül kettő (hoddypeak, widdendream) előtagja ma nem használatos az angolban, és a harmadik (twitter-light) előtagja is csak teljesen más jelentésekben ('csicsergés', 'fecsegés', 'izgatottság') fordul elő. Utótagjaik különböző kapcsolatokban állnak az összetétel jelentésével: az alkony egyfajta light 'fény', a zavart lelkiállapotot is lehet képletesen dreamnek, azaz 'álom'-nak nevezni, az ostoba emberre utaló szóban a peak 'csúcs' pedig talán a tulajdonság fokozott mértékével függ össze.

Címkék: nyelvészet angol régi szavak szó nyelvtörténet óangol

I'd like to go on holiday... :)

 2010.11.07. 20:43

Kedves Olvasóm :)

Itt találod az ingyenes online angol nyelvleckék negyedik videóját. A két videó témái:

- LIKE vagy WOULD LIKE?

Ha van olyan témakör az angol nyelvvel kapcsolatban - legyen szókincs, nyelvtan, bármi - amire kíváncsi vagy, vagy nem tiszta, írd meg nekem és ígérem a közeljövőben arról is készítek egy videót! :)

Címkék: nyelvtanulás tutorial ingyenes online angol english nyelvtan nyelvlecke like igeidők lessons would

MAKE vs. DO?

 2010.11.02. 14:59

Sziasztok!

One day late... Sorry!!! Na de meg is érkezett a következő nyelvlecke! :) ENJOY!

Címkék: nyelvtanulás tutorial ingyenes online angol english nyelvtan do nyelvlecke igeidők make lessons

Mi is az a Halloween?

 2010.10.31. 21:12

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amelyet elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta Samhain ünnep és a keresztény Halottak napja, és amelyet október 31-én tartanak. A kereszténység terjesztésekor a hittérítők azt a feladatot kapták, hogy lehetőség szerint a keresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazítsák azok betiltása helyett. Így ez a pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett. Írországban ez az éjszaka All Hallow's Eve, „Mindenszentek éjszakája” nevet kapta. November első napja volt az ünnepnap, All Saints' Day (All Hallow's Day, „Szentek napja”).

A halloween jelképei:

A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p.s.: Sajnos a legújabb videómmal nem készültem még el, de holnap délután már elérhető lesz youtube-on is :)

Címkék: halloween jack o lámpás lanter töklámpás

Feldarabolt árak a nyelviskolában.

A rendőrség tehetetlen.


Vásárolj nálunk most vagy legkésőbb november 1. éjfélig 20 vagy 50 órás nyelvtanfolyam bérletet és ajándékba kapsz hozzá egy ingyenes nyelvórát anyanyelvi, hangsúlyozom anyanyelvi tanárral, bármelyik csomagot is választod!

Most ne késlekedj mert ez a csoda tényleg csak pár napig tart.

Most ne késlekedj mert ez a csoda tényleg csak néhány napig tart.

Megrendelés feldarabolt áron (csak néhány napig) itt, nem szeretném, ha erről pont Te maradnál le:

Tel.: +3630 978 33 28

Személyesen a nyelviskolában: Érd-Parkváros, Iparos utca 120. 2. emelet

 

Sziasztok!

Köszönöm nektek a pozitív visszajelzéseket, amiket az első videómmal kapcsolatban kaptam!:)

 

Elkészült a második videó is; present continuous vagyis a folyamatos jelen idő a téma.

Úgy döntöttem, hogy minden héten egy új nyelvleckét teszek fel nektek és ezek vasárnap este válnak elérhetővé.

Ha van olyan témakör az angol nyelvvel kapcsolatban - legyen szókincs, nyelvtan, bármi - amire kíváncsi vagy, vagy nem tiszta, írd meg nekem és ígérem a közeljövőben arról is készítek egy videót! :)

A videóért kattints ide!

Címkék: angol nyelvtan nyelvlecke igeidők folyamatos present continuous jelenidő

Bízom benne, hogy ezekkel a videókkal segítségetekre lehetek az angol nyelvtanulás terén.

Kérdezzetek, kommenteljetek :)
 


Sikeres és stresszmentes nyelvtanulást kívánok Nektek!

www.uptownnyelviskola.com
 

Az első videóért kattints ide!

Címkék: nyelvtanulás tutorial ingyenes online angol english nyelvtan igeidők lessons nyelvleckék

24 - ANGOL - AKCENTUS

 2010.10.03. 14:43

24 - ANGOL - AKCENTUS

 

Fantasztikus!!!!!

 

A videóhoz katt ide, ha nem jelenik meg a bejegyzésben!

 

Gyere velünk Írországba!

 2010.09.29. 17:48

Március 17-19-ig gyere és tarts velünk Dublinba!

Szórakozz angolul! :))

A program előreláthatólag:

03.17 St. Patrick ünnepe: este party

A programok a 2,5 napba összesűrítve egyelőre:
- Dublin felfedezése Hop on hop off busszal
- St. Stephen's Garden (park Dublin központjában)
- Dublin Castle,
- Dublinia (Dublin történeti kiállítás, panoptikum),
- St. Patrick's katedrális
- a Guinness sörgyár és az Old Jameson whiskey-lepárló bejárása kóstolóval

... to be continued :)

(Az egyetlen feltétel: 18 éves korhatár)

 

Az utazással kapcsolatos kérdéseidet itt teheted fel nekünk! :)

 

Címkék: nyelvtanulás utazás ír angol szent dublin írek írország st. patrick patrik

A nap vicce :)

 2010.09.19. 22:04

Kicsit bugyuta, de azért témába vágó :)

 

Két rendőr mellett megáll egy autós, és kikiabál:
"Sprechen Sie Deutsch?"
A rendőrök ingatják a fejüket, hogy nem.
"Do you speak English?"
Megint csak nem.
"Parlez-vous français?"
Nem.
A sofőr elhajt.
Az egyik rendőr erre odaszól a másiknak, hogy:
"Te Józsi, nem kéne valami nyelven megtanulnunk?"
Mire a másik:
"Ááá. Látod ez is mennyi nyelven tudott,azt mire ment vele?"

 

Emlékszel?

 

Megígértünk, hogy kapni fogsz tőlünk egy e-mailt, amelyben tájékoztatni fogunk egy továbbfejlesztett önálló nyelvtanulási módszerről, amelyen május óta dolgozik több tanárunk is. Egyelőre csak angolul lesz elérhető, de tervezzük, hogy más nyelveken is kiadjuk. Pozitív és elégedett visszajelzéseket kaptunk a tesztcsoportunktól, akik már két hónapja sikerrel sajátítják el az angol nyelvet a továbbfejlesztett önálló tanulási módszerünk segítségével!

Bővebb infó hamarosan!

Üdv:

Timi

Milyen nyelvvizsgát tegyek?

 2010.09.07. 22:19

Sziasztok!

 

Ezzennel megnyitom új blog bejegyzésemet. Hónapok óta nem írtam :(

Milyen nyelvvizsgát tegyek? Mennyi az optimális idő, amit nyelvtanulással töltesz egy nap/egy héten? Hogy tanuljak önerőből?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseiteket várom a blogban!

Üdv:

Timi

 

 

 

u.i.: ha még nem iratkoztál fel ingyenes hírlevél tanulmányunkra, hajrá:

www.uptownnyelviskola.com/index.html

 

Címkék: francia olasz nyelvtanulás német orosz nyelvek japán spanyol angol nyelv kínai nyelvoktatás

A nyelvtanulás

 2010.06.06. 19:02

Ha Te is szeretnéd megtudni, hogy mért érdemes BIKICSUNÁJ helyett a BIG IN JAPAN ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=jbcifLZqw_k

Ha tetszett, addolj minket iwiwen és facebook-on és küldd tovább!:)

Címkék: bikicsunáj

Sziasztok!

A mai bejegyzésemet az egyik diákunknak szánom, B.Gábornak :)

Szóval, ahogy a cím is mutatja a mai téma a foci VB-n keresztül a Dél-Afrikai köztársaság.

Jelentős esemény az, amelyre a Dél-Afrikai Köztársaság vezetői vállalkoztak, nem titkolt szándékkal, hogy megismertessék a világgal országukat, annak szépségeit, történelmét és jelenét. Ennek érdekében a világ talán legnézettebb sportjának, a labdarúgás négyévente rendezett nagy seregszemléjének megrendezésére vállalkoztak. Az ország a valószínűleg színvonalas meccseken kívül rengeteg látnivalóval vár mindenkit, aki rászánja a pénzt és az időt az utazásra.

Három jelentősebb kikötőváros Cape Town (Fokváros), Port Elizabeth(Nelson Mandela Öbölként ismerik újabban), és Durban, valamint az ország belső felföldje területén Bloemfontein(Mangaung), Johannesburg, Rustenburg, Pretoria(Tshwane), Polokwane és Nelspruit várja az érdeklődőket.

Mit is lehetne elmondani erről az országról, amit alig páran ismernek személyesen, bár igaz, sok-sok útleírás segít, és a népszerű turisztikai filmek is kellő információkkal tájékoztatják az érdeklődőket. Nézzük:

A három kikötőváros nagyon komolyan kiépült ipari-kereskedelmi és kulturális központ, hatalmas forgalommal, telve benne mindazzal, amit egy pár évszázad alatt felhalmozott a sok-nemzetiségű nemzet, a gyarmatosítók, a bevándorlók népe.

Nagyon fontos, hogy az ország szinte bármely területén járunk, gazdag állat és növényvilág vesz körül bennünket, melyre lakóik nagyon büszkék, és lépten-nyomon állat és növényparkokat létesítenek, nem is beszélve a jelentősebb Nemzeti parkokról, melyek sokszor a nagyvárosok közvetlen szomszédságában, alig 1 óra utazással megközelíthetőek, rendszeres turistajáratokkal.

Johannesburg

A köztársaság legnagyobb városa, méltán sorolják a világ legnagyobb városai közé. Ipari és kereskedelmi központ, nem véletlenül, hiszen a várost az „Arany városa”-ként is emlegetik, melyre fejlődését alapozta, nem véletlenül tekintenek rá úgy, mint egész fekete-Afrika legnagyobb gazdasági hatalmára.

A hatalmas város nem cáfol rá azonban arra a hagyományra, amit az idetelepülő változatos népesség hozott létre az országba. Mi ez a hagyomány? A természet szépségeinek szeretete, megőrzése, amelyben az ország bővelkedik, éppen ezért több mint 2000 park tarkítja a várost, mely hatalmas területen helyezkedik el, számos elővárossal.

Sajnálatos módon elhíresült úgy is, mint az Apharteid rendszer szimbóluma, a közeli Soweto nyomornegyedeiben élő tömegekről is. Sajnálatos módon a kettősség mind a mai napig fenn-áll, a leggazdagabb város árnyékában ott a nyomor, a betelepülő hajléktalan, csavargó, sokszor bűnöző életmódra kényszerült helybéliekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város közbiztonságára fokozottan igyekeznek felügyelni, de érdemes nagy óvatossággal közlekedni, kerülni a lepusztult negyedeket, helyette inkább a turisták által tömegesen látogatott, szépen kiépített és őrzött városrészeket megtekinteni. Sajnálatos módon az erőszakos-útonálló típusú rablások száma magas. Érdemes e célból egy olyan pénztárcát tartani magunknál, amiben egy csekélyebb összeg található egy lejárt bankkártyával, amit szükség esetén vonakodás nélkül adjunk át!

Mindig figyeljünk arra, hogy a bekamerázott területeken mozogjunk, hiszen itt a biztonság fokozottabb.

A nemzetek változatossága itt is tetten érhető, a kínai, maláj, indiai, európai bevándorlók sokasága közel ugyanazt a képet hozza elénk, mint a többi nagyvárosban.

A közlekedési lehetőségek kiválóak, a város nemzetközi repülőtere, busz és vasúthálózata kitűnő. A környéken szervezett utakon lehet csatangolni, felfedezve Afrika belsejét.

(http://www.utazona.hu/magazin/aktualis/FociVB_DelAfrika.htm - itt megtaláljátok a teljes cikket, nagyon jó és benne van minden, ami érdekes és fontos lehet!)

Mi is az Apartheid rendszer?

Az apartheid a faji elkülönítés politikája, amelyet a Dél-Afrikai unióban, illetve utódállamában, a Dél-Afrikai köztársaságban 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség.

Az országban az élet minden területén – gazdaságban, politikában, kultúrában – az apartheid, azaz a faji megkülönböztetés érvényesült. Minden terület a fehérek kezében összpontosult. Új törvényeket hoztak a 40-es évektől, amelyek a feketéket háttérbe szorították. Ez a rendszer azonban a 1990-es évek elején összeomlott, több száz törvényt hatályon kívül helyeztek és 1994-ben már a fekete lakosság is részt vehetett a választásokon, amelyen Nelson Mandela lett a Dél-afrikai Köztársaság első demokratikusan megválasztott elnöke.

 • Az angol telepesek, mikor elfoglalták az országot, faji megkülönböztetést, búr szóval apartheidet alkalmaztak. A lakosságot két részre osztották, a fehérekre, akik a lakosság kb. 10%-át és a nem-fehérekre, akik kb. a 90%-át tették ki.
 • A buszokon, ha az alsó részen ki volt írva, hogy „Only White”, akkor nem ülhetett le oda nem-fehér, tehát neki gyalogolnia kellett. Külön parkokat hoztak létre a feketéknek és a fehéreknek, de voltak közös parkok is, ahol meg volt szabva padonként, hogy milyen etnikum ülhet rá. Egyes utcák csak fehérek részére voltak fenntartva.
 • A fehérek kezében volt a gazdasági és a politikai hatalom.
 • A feketék bantusztánok révén külön lakónegyedekbe tömörültek, és a bantusztánból kilépni csak engedéllyel volt szabad. Így a feketék idegennek számítottak a saját hazájukban. Kilépőt csak akkor kaphattak, ha egy másik bantusztánban, vagy egy mezőgazdasági területen dolgoztak.
 • Akárcsak az indiai kasztrendszerben, itt is szokásos volt, hogy ha egy fehér megvert egy helyi lakost, az utóbbi nem üthetett vissza, különben bíróság elé került.

 

(http://hu.wikipedia.org/wiki/Apartheid)

És végezetül egy kis videó:

http://www.youtube.com/watch?v=1ynw6YPT9oM&feature=related

Are you looking forward to it?:)

Timi

Címkék: afrika foci vb angol világbajnokság south dél pretoria africa apartheid

Ausztrál Angol III.

 2010.04.27. 18:07

Hi Everybody!

Kicsit sokáig tartott, míg előhozakodtam egy újabb bejegyzéssel.

Az ok pedig, hogy megnyitottuk új nyelviskolánkat, így most már Érd, Budai út 20. alatt is megtaláltok minket! Valamint elkészült új honlapunk is, ahol figyelmetekbe ajánlom a COMBO nyelvi csomagot, vadonatúj nyelvoktatási módszerünket. (Módszerünk menüpont alatt olvashattok róla bővebben.) ->>> www.uptownnyelviskola.com

Today's topic:

Australian Music

 

Hallottatok már a didgeridoo-ról? Nem??

A didgeridoo (didzseridu) az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere. Bár leggyakrabban fából készül, megszólaltatásának módja miatt hangszertani besorolása szerint mégis a rézfúvós hangszerek családjába tartozik. Hagyományosan a didgeridoo a termeszek által kivájt eukaliptusz fatörzsből vagy ágból készül. Ürege általában kónikus, kúpszerű, azaz a befúvás helyén kisebb keresztmetszetű, mint az alsó végén. A befúvó rész peremére gyakran méhviaszt tesznek, melynek segítségével a játékos a rést a saját szájához tudja igazítani. Felületét gyakran festéssel díszítik.

 

 

A hangszert a körlégzés révén megszakítás nélkül lehet megszólaltatni akár órákon keresztül is. Mivel nagyon kis mennyiségű levegő is elég a hangkeltésre, megoldható, hogy a gyors, orron át történő levegővétel alatt a szájüregben tartalékolt levegőt használják a megfúvásra. A hangszer ezáltal monoton, burdonszerű hangot ad ki, de hangzása többféle módon gazdagítható, variálható.

 

 

 

Ausztrál őslakos didgeridoo játéka:

http://www.youtube.com/watch?v=9g592I-p-dc

Have fun!:)

 

 

 

 

Címkék: zene ausztrál angol nyelv music hangszer didgeridoo őslakos dizseridu

Ausztrál Angol II.

 2010.03.25. 13:34

Sziasztok!

Ahogy megígértem nektek, néhány hasznos és szleng kifejezés az ausztráloktól! ENJOY:

Ace! : Excellent! Very good!

Ambo : ambulance, ambulance driver

Aussie (pron. Ozzie) : Australian

Arvo : afternoon

Barbie : barbecue (noun)

Bikkie : biscuit (also "it cost big bikkies" - it was expensive)

Bizzo : business ("mind your own bizzo")

Bloody : very (bloody hard yakka)

Boozer : a pub

Bowl of rice, not my : not my cup of tea; I don't like it

Brekkie : breakfast

Chewie : chewing gum

Chokkie : chocolate

Chook : a chicken

Chrissie : Christmas

Chuck a sickie : take the day off sick from work when you're perfectly healthy

Exy : expensive

G'Day : hello!

Lollies : sweets, candy

Mate : buddy, friend

No worries! : Expression of forgiveness or reassurance (No problem; forget about it; I can do it; Yes, I'll do it)

Oz : Australia!

Shark biscuit : somebody new to surfing

Sickie : day off sick from work (chuck a sickie = take the day off sick from work when you're perfectly healthy!)

Nekem a Shark Biscuit tetszett a legjobban:)

ÉS nektek???

A többit itt találjátok: http://www.koalanet.com.au/australian-slang.html

 

Timi

Ausztrál Angol

 2010.03.20. 23:28

Gday, how ya goin'? - Hogysmint?

 

Biztosan tudjátok, hogy az angol nyelvű országok nem csak kiejtésükben,de például szókincsükben vagy akár még nyelvtanukban is különbözhetnek. Nemrégiben a YOUTUBE-on rátaláltam egy Ausztrál Tom nevű srácra. Egy ideje tanul magyarul, és a videóiban magyarul és angolul ad nekünk ausztrál angol nyelvleckéket. Eddig 15 részt vett fel; mindegyik rész körülbelül 2-3 perces.

http://www.youtube.com/user/AusztralTom

Ez az ő csatornája. Itt megtaláljátok a videóit. Egyébként érdemes az 1. résztől sorban megnézni őket.

A következő blog bejegyzésben pedig hasznos ausztrál angol kifejezéseket gyűjtök össze nektek!

 

 

 

Jó szórakozást a videókhoz!

Várom véleményetek!

Üdv: Timi

 

Címkék: youtube videó ausztrál angol csatorna hogysmint